Klovsyge

Klovsyge kan være en meget smertevoldende sygdom især hos får. Ganske få geder er konstateret smittet i de seneste år.

I Danmark stiller vi diagnosen ved at udtage et skrab i klovspalten. Prøven undersøges på Veterinærinstituttet – hvis bakterien er til stede betragtes dyret som smittet med klovsyge.

BEHANDLING: Klovsygebakterien Dichelobacter nodosus kan kun overleve uden for klovspalten i ca. 1 uge. Derfor er det muligt at udrydde bakterien ved hjælp af et langtidsvirkende antibiotika. Er klovsygebakterien fundet i en besætning, kan hele besætningen behandles og på den måde kan bakterien udryddes.

FOREBYGGELSE: Klovsyge er en meget smitsom sygdom. Sygdommen smitter ved kontakt med andre får og geder. Det er vigtigt at huske, at kvæg kan være raske smittebærere af sygdommen og kan huse bakterien i klovspalten uden at vise halthed. Også får og geder kan huse bakterien i klovspalten uden at vise tegn på halthed. Arealer og områder, hvor der har gået smittede dyr, bør ikke anvendes til ikke smittede dyr før efter 14 dage. Det samme gælder ikke rengjorte og ikke desinficerede trailere.

SUNDHEDSPROGRAM: For at udstille geder på dyrskuer er den generelle regel, at besætningen skal være testet fri for klovsyge og ejererklæring vedrørende det frivillige sundhedsprogram skal medbringes.
Prøverne for klovsyge test er gældende i 3 år.