Clostridier

Generelt om Clostridier.
Clostridium er en ganske almindeligt forekommende bakterieslægt. Dens naturlige voksested er i jord. Da der også er jord i gedernes omgivelser og foder, vil der også være Clostridier i gedernes mave-tarmsystem. Her lever de i al fredsommelighed, hvis geden er i balance med sig selv og dens fordøjelse og tarmflora ellers er i orden. Problemet opstår, når geden stresses. Stress opstår for eksempel i drægtigheden, under og efter læmning, ved flokskifte, foderskifte, overfodring osv.

Symptomer:
Depression, vaklen, dyret kan ikke rejse sig og ligger på siden, hvor den eventuelt gør padlende bevægelser med benene. Meget vandig diarre (ikke altid).

Andre symptomer: Bugsmerter, feber, utrivelighed, manglende ædelyst.

Pludselig død uden forudgående sygdomstegn.

Kid er selvfølgelig altid udsatte. Disse får ofte blodig diarré, men de kan også dø så hurtigt, at de ikke når at få diarré.

Geder, der lige har læmmet, er i en stress-situation, der gør dem ekstra udsatte. Ofte går det hurtigt, de får tynd mave og dør på stribe. Somme tider når de ikke engang at få diarré.

Ved indbinding, hvor gederne ofte går fra græsning til kraftfoder, ses det ofte, at de største og flotteste geder dør af Clostridieforgiftning. Det er dem, der først kommer til fodertruget og derfor æder mest. Derfor kaldte man i gamle dage Clostridieforgiftning for “Velfærdssyge”.

Forebyggelse:
Hvis gederne gik frit omkring, ville de nok aldrig blive syge af Clostridier eller orm. Men vi byder vore geder levevilkår, der er meget langt fra deres naturlige levemåde, derfor bliver de syge. Den bedste forebyggelse ville være, at sørge for at gederne altid har adgang til rigeligt og velegnet strukturfoder: Halm, grene, bark m.v. samt anvende minimal mængde kraftfoder, altså ekstensiv drift.

Det anbefales at vaccinere:

 Vaccinen hedder Porcilis T-Brand Vet og købes via dyrlægen.

Alle dyr i besætningen vaccineres hvert år 2-4 uger før læmning.

Kid vaccineres derefter i 3 måneders alderen samt 4-6 uger senere.

Dosis er 2 ml pr dyr, som gives som injektion under huden.